Przepisy: Zakręcone szparagi
Potrzebujesz:
Makaron Lubella świdry 200 g
szynka parmeńska 100 g
zielone szparagi 10 szt.
szpinak baby 100 g
parmezan 50 g
oliwa z oliwek 2 łyżki
pestki dyni 25 g
pestki słonecznika 25 g
czosnek 2 ząbki
gałka muszkatołowa 2 szczypty
sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Do dzieła!
1. Na pierwszy ogień...
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W międzyczasie...
Do miski włóż umyty szpinak, 7 szparagów i parmezan. Dodaj posiekany czosnek oraz uprażone pestki dyni i słonecznika. Dolej oliwę. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie za pomocą blendera zmiksuj dokładnie na gładki sos. Pozostałe szparagi obierz i zblanszuj w osolonej wodzie przez 3 minuty - posłużą Ci do dekoracji dania.
3. To już prawie meta!
Makaron połącz z sosem, na samej górze ułóż kawałki pokrojonej w kostkę szynki parmeńskiej, podsmaż na suchej patelni przez 2 minuty. Udekoruj zblanszowanymi szparagami.
Poszło Ci świetnie! Brawo!
Daj się zainspirować!
Więcej przepisów na www.uwielbiam.pl
W kwestii makaronów nasza wyobraźnia nie zna żadnych granic. Teraz chcemy zainspirować nimi także Ciebie. Wybierz swój ulubiony rodzaj i twórz z Lubellą niepowtarzalne dania!
Wymiar liczbowy: 400
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Nazwa produktu uregulowana prawnie: Makaron Świdry nr 20
Rozmiar opakowania: 400
Jednostka (tekst opisowy): g
Gotować we wrzątku: Jak ugotować makaron?
Zagotuj wodę, 1 l na 100 g makaronu. Posól według uznania. Do gotującej się wody wrzuć porcję Makaronu Lubella. Gotuj 9-11 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Ugotowany makaron odcedź. Od temperatury otoczenia