Opis produktu: To łatwa w przygotowaniu i pyszna zupa dla wszystkich. Oprócz kalafiora zawiera również warzywa takie jak: pietruszka, seler, marchewka, ziemniaki oraz por i koperek.
Seler: Zawiera
Jaja: Może zawierać
Mleko: Może zawierać
Gorczyca: Może zawierać
Pszenica: Może zawierać
Format oznakowania alergenów: Tłusty druk
Składniki: warzywa w zmiennych proporcjach: kalafior 50%, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, koper 3%
Tekst dotyczący alergenów: Produkt może zawierać: gorczycę, mleko, jaja, mąkę pszenną.
Przepisy: Kulinarne inspiracje Hortex
Tajska zupa kalafiorowa
Składniki:
- Zupa kalafiorowa z koperkiem Hortex - 1 opakowanie
- 500 g mięsa z piersi kurczaka
- 500 ml bulionu
- 1 puszka mleka kokosowego
- kawałek imbiru (ok. 3 cm)
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili - bez pestek
- 3 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 3 łyżki oleju, najlepiej sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry
- świeża kolendra
Gotowe w 30 minut
Przygotowanie:
Do garnka, na rozgrzany olej wrzuć drobno pokrojony imbir, czosnek i papryczkę. Smaż chwilę i dodaj: curry, sos sojowy i rybny. Następnie dodaj warzywa, bulion, mleko kokosowe, cukier i sok z limonki. Na koniec dodaj pokrojone mięso z kurczaka. Gotuj ok. 10-15 min. Gotową zupę przelej na talerz i udekoruj świeżą kolendrą.
Matka Natura radzi:
Imbiru do Tajskiej zupy kalafiorowej nie musisz obierać, wystarczy, że dokładnie go umyjesz i pokroisz, a po ugotowaniu wyjmiesz. Jeśli jednak wolisz obrać to najłatwiej oskrobiesz do za pomocą łyżki.
Wymiar liczbowy: 450
Tekst dowolny o pochodzeniu: Miejsce pochodzenia: Unia Europejska
Pozostałe informacje: Energia w 100 g: 151 kJ / 36 kcal
Przechowywanie: Chronić przed rozmrożeniem. Nie zamrażać powtórnie.
Sposób przechowywania w warunkach domowych (temperatura / okres przechowywania)
* -6°C 4 dni
** -12°C 1 miesiąc
*** poniżej -18°C do daty podanej na opakowaniu
Przechowywać w temperaturze poniżej -18°C
Nazwa produktu uregulowana prawnie: Mieszanka warzywna. Produkt głęboko mrożony
gotowa w 15 minut
zamrożone tuż po zbiorach
Rozmiar opakowania: 450
Jednostka (tekst opisowy): g
Gotować we wrzątku: Garnek: Zawartość opakowania wsypać do garnka, dodać ok. 1 l wody, kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu. Gotować ok. 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą. Do zupy można dodać śmietanę lub serek topiony. Od postaci zamrożonej