Opis produktu: Wyśmienity i bardzo popularny wśród konsumentów klasyczny szpinak rozdrobniony. Idealnie nadaje się jako dodatek do dań oraz przekąska sama w sobie.
Seler: Może zawierać
Jaja: Może zawierać
Mleko: Może zawierać
Gorczyca: Może zawierać
Pszenica: Może zawierać
Format oznakowania alergenów: Tłusty druk
Składniki: szpinak
Tekst dotyczący alergenów: Produkt może zawierać: seler, gorczycę, mleko, jaja, mąkę pszenną.
Przepisy: Kulinarne inspiracje Hortex
Rolada szpinakowa
Składniki:
- Szpinak liście Hortex - 1 opakowanie
- 4 jajka
- 250 g łososia wędzonego w plastrach
- 200 g serka śmietankowego z chrzanem
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta gałki muszkatołowej
- czarny sezam
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Szpinak przesmaż na patelni, po czym dodaj wyciśnięty czosnek oraz do smaku: sól, pieprz. Odstaw do wystygnięcia. Następnie szpinak wymieszaj z żółtkami, mąką i gałką muszkatołową. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek. Tak przygotowaną masę wylej do dużej, prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia (masa powinna mieć ok. 1,5- 2 cm wysokości), po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piecz ok. 10 minut. Następnie wyjmij i ostudź (po upieczeniu masa powinna być plastyczna). Upieczoną masę posmaruj serkiem, posyp sezamem i ułóż na niej plasterki łososia (można go wcześniej skropić cytryną). Całość zwiń w roladę, którą zabezpiecz folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin.
Roladę podawaj pokrojoną w plastry.
Gotowe w 40 minut
Wymiar liczbowy: 450
Tekst dowolny o pochodzeniu: Miejsce pochodzenia: Unia Europejska
Pozostałe informacje: Energia w 100 g: 79 kJ/19 kcal
Przechowywanie: Chronić przed rozmrożeniem. Nie zamrażać powtórnie.
Sposób przechowywania w warunkach domowych (temperatura / okres przechowywania)
* -6°C / 4 dni
** -12°C / 1 miesiąc
*** poniżej -18°C / do daty podanej na opakowaniu
Przechowywać w temperaturze poniżej -18°C
Nazwa produktu uregulowana prawnie: Szpinak rozdrobniony. Produkt głęboko mrożony
gotowe w 8 minut
zamrożone tuż po zbiorach
Rozmiar opakowania: 450
Jednostka (tekst opisowy): g
Podgrzewać na płycie grzejnej / palniku: Garnek, patelnia: Przełamać taflę szpinaku na mniejsze kawałki. Łyżkę masła lub oleju roztopić w garnku lub na patelni, włożyć szpinak, całość podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia szpinaku często mieszając. Następnie posolić, dodać wg upodobania inne dodatki, dusić dalej ok. 4 minuty, mieszać. Dla wzbogacenia smaku do szpinaku można dodać: trochę śmietany, rozgnieciony ząbek czosnku i roztrzepane jajka. Od postaci zamrożonej