Opis produktu: Ryż biały jest najbardziej uniwersalną i najczęściej spożywaną odmianą ryżu na świecie. Jego łagodny i neutralny smak pozwala użyć go w każdej potrawie. Produkt posiada niską zawartość tłuszczu i nie zawiera cukrów.
| na 100 g | na porcję* |
---|
Wartość energetyczna | 1504 kJ | 753 kJ |
Wartość energetyczna | 354 kcal | 177 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 0,8 g | 0,4 g |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g | 0,1 g |
Węglowodany, w tym: | 79,5 g | 39,8 g |
- cukry | <0,5 g | <0,5 g |
Błonnik | 0,9 g | 0,5 g |
Białko | 6,8 g | 3,4 g |
Sól | <0,01 g | <0,01 g |
Opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu. | | |
*porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 150 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli | | |
Liczba jednostek: 4
Wymiar liczbowy: 100
Tekst dowolny o pochodzeniu: Kraj pochodzenia: Brima - MM, Grecja - GR, Gujana - GY, Kambodża - KH, Portugalia - PT, Stany Zjednoczone - US, Włochy - IT
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Nazwa produktu uregulowana prawnie: Ryż biały
nr 1 w Polsce*
*Liderem wśród produktów markowych w segmencie ryżu w Polsce jest Sonko (AC Nielsen, VIII 2019 r.)
Rozmiar opakowania: 4 x 100
Jednostka (tekst opisowy): g
Liczba czynności użycia: 8 Porcje
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć: Opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu.
Gotować we wrzątku: Ilość wody w garnku dobrać tak, by woreczek był cały zanurzony. Wodę zagotować. Woreczek włożyć do wrzątku. Wodę można lekko posolić. Gotować pod przykryciem około 16 minut. W zależności od preferowanej konsystencji ryżu czas gotowania można wydłużyć lub skrócić. Wyjąć woreczek, przepłukać w zimnej wodzie, odsączyć, rozerwać woreczek wzdłuż drobnej perforacji i wysypać ryż na talerz. Od temperatury otoczenia
Adres producenta: Sonko Sp. z o.o.
ul. Ryżowa 1
Bielany Wrocławskie
55-040 Kobierzyce
Poland