na 100 g | na porcję* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 1552 kJ | 778 kJ |
Wartość energetyczna | 366 kcal | 183 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 0,9 g | 0,5 g |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g | 0,1 g |
Węglowodany, w tym: | 80,2 g | 40,1 g |
- cukry | <0,5 g | <0,5 g |
Błonnik | 0,7 g | 0,4 g |
Białko | 8,8 g | 4,4 g |
Sól | <0,01 g | <0,01 g |
Opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu. | ||
* porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 130 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli |
Ryż biały średnioziarnisty Carnaroli uważany jest za najlepszą odmianę ryżu do przygotowania klasycznego risotto. Charakteryzuje się ziarnami, które po ugotowaniu, mają miękką, zwartą i aksamitną konsystencję. Masa netto: 200g (2x100g)