Opis produktu: - Bez żelazocyjanku potasu (substancja przeciwzbrylająca).
- Sól morska o obniżonej zawartości sodu Sante zawiera 30% mniej sodu niż sól tradycyjna. Potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi (w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia).
- 100 g produktu zawiera 15% (15570 mg) potasu.
- Wzbogacona jodem - jod pomaga w prawidłowej produkcji hormonów tarczycy i w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy oraz układu nerwowego.
- Źródło naturalnego magnezu.
sól morska jodowana 70,0% (sól morska, substancja wzbogacająca: jodan potasu)
sól potasowa KCl 30,0%
Zawartość jodanu potasu 3,9 +/- 1,3 mg / 100 g soli
Przepisy: Przepis na Gomasio:
Gomasio jest mieszanką uprażonych ziaren sezamu i soli morskiej. Świetnie smakuje z potrawami z ryżu, daniami warzywno-zbożowymi. Doskonale nadaje się jako posypka do sałatek oraz dodatek do zup, kasz i quinoa.
Składniki: 10 łyżeczek sezamu, 1 łyżeczka soli morskiej o obniżonej zawartości sodu Sante. Sezam prażymy na rozgrzanej, suchej patelni, często mieszając, do momentu uzyskania złocistego koloru.
Dodajemy sól Sante i prażymy przez chwilę. Wystudzone, uprażone składniki przekładamy do moździerza. Rozdrabniamy tak, by część ziarenek pozostała w całości.
W celu zapewnienia świeżości gomasio przekładamy do szczelnego pojemnika i zużywamy w ciągu 8-10 dni.
Wymiar liczbowy: 350
Przechowywanie: Po otwarciu przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Nazwa produktu uregulowana prawnie: Sól morska jodowana drobnoziarnista o obniżonej zawartości sodu z potasem i magnezem
15% potasu, magnez
w trosce o Twój układ krążenia*
* Potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi (w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia)
Rozmiar opakowania: 350
Jednostka (tekst opisowy): g