Opis produktu: Wędrując przez upalne bezdroża Grecji, jadałem w maleńkich tawernach i prostych domostwach. Do pachnących słońcem warzyw wspaniale pasowało baranie lub wieprzowe mięso odcinane nożem z wielkiego rożna. Grecki gryros pachnie kolendrą, czosnkiem i rozmarynem, a smakuje najwyborniej z pitą i tzatziki.
Seler: Może zawierać
Zboża zawierające gluten: Może zawierać
Jaja: Może zawierać
Mleko: Może zawierać
Gorczyca: Zawiera
Soja: Może zawierać
Format oznakowania alergenów: Tłusty druk
sól
czosnek granulowany - 11%
kolendra - 10,6%
gorczyca biała
papryka słodka
cukier
kozieradka
chili
rozmaryn - 3,6%
oregano
tymianek
pieprz czarny
Tekst dotyczący alergenów: Może zawierać jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.
Przepisy: Gyros
Składniki (dla 4-5 osób):
1 kg piersi z kurczaka, 150 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki startego na dużych otworach tarki ogórka wężowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, olej, produkty Kamis: 2 łyżki Przyprawy do gyrosa, 1 łyżeczka Czosnku granulowanego, 1 łyżka octu winnego z białego wina, Sól morska w młynku.
Przygotowanie:
1. Jogurt wymieszaj z czosnkiem, oliwą z oliwek, octem, odciśniętym ogórkiem i odstaw w chłodne miejsce.
2. Mięso pokrój na małe kawałki, dodaj 4 łyżki oleju, przyprawę, wymieszaj i również odstaw w chłodne miejsce (najlepiej na kilka godzin).
3. Smaż na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.
4. Podawaj z sosem, pieczonymi ziemniakami i warzywami lub wykorzystaj jako nadzienie do pity.
Wymiar liczbowy: 30
Tekst dowolny o pochodzeniu: Wyprodukowano w Polsce
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Nazwa produktu uregulowana prawnie: Mieszanka przyprawowa.
Rozmiar opakowania: 30
Jednostka (tekst opisowy): g